RODRIGO Y GABRIELA - IN BETWEEN THOUGHTS…A NEW WORLD

Artiest info
Website
facebook
label: ATO Records

Photo Credit: Ebru Yildiz

Het is moeilijk schrijven over een uitgesproken zomeralbum als "In Between Thoughts…A New World" van Rodrigo y Gabriela als de weergoden beslissen dat de zomer nog steeds ver weg is. Nu, daar kan het Mexicaanse gitaarduo Rodrigo Sanchez en Gabriela Quintero weinig aan doen. Het devies is dan maar om hun nieuwste album luid door de huiskamer te laten schallen, en de strandbar met de mojito's erbij te dromen. De opzwepende mix van flamenco, rock, metal, funk en wat nog meer van Rodrigo y Gabriela brengt je namelijk zo naar warmere oorden, waar het ondanks het zwoele klimaat toch moeilijk stilzitten is. "In Between Thoughts...A New World" arriveert als een van de meest openbarende aanbiedingen van het duo tot nu toe, een spontaan gecomponeerd verenigd werk dat klaarstaat om dezelfde bewustzijnsverruiming teweeg te brengen die de creatie ervan inspireerde. Het album, dat door Rodrigo y Gabriela zelf is geproduceerd in hun studio in Ixtapa, Mexico, en waarop het gitaarduo hun traditionele aanpak uitbreidt met inventieve elektronische en orkestrale elementen, bruist misschien nog meer van het leven dan hun voorgangers. Een plaat voor zwartkijkers is dit zeker en vast niet.

Het duo leert mekaar kennen in de trash metal groep Terra Acida. Daar lusten ze overzees geen kaas van en het verhaal van Rodrigo en Gabriela wordt immers pas interessant wanneer beiden Tierra Acida verlaten en hun geluk zoeken in Europa. Ze horen namelijk dat de muziekscène in Ierland floreert en dus verhuizen ze naar Dublin. In pubs en op straat ontwikkelen de twee een eigen geluid dat intens en indrukwekkend is. Wanneer "Rodrigo Y Gabriela" verschijnt, wordt de plaat een van de best verkochte albums van 2006 in Ierland. Ook elders kan het duo op een aanzienlijke schare trouwe volgelingen rekenen. Rodrigo y Gabriela brengen ritmisch en percussief gitaarspel op de rand van metal, wereldmuziek, rock en flamenco. Hun attitude is 100 % rock’n’roll. Eigen composities sieren hun derde album "11:11" en zo zet het duo weerom een nieuwe stap en groeien ze gestaag verder. Wat je ook duidelijk kan horen, is de evolutie die Rodrigo y Gabriela hebben doorgemaakt. Ten tijde van hun debuutplaat trachtte het duo hun publiek al zittend in te palmen, wat niet meteen strookte met de knisperigheid van hun songs. Tijdens de tournee voor "11:11" kwam daarin verandering: de twee vuren het publiek aan, 1 voet op de monitor en beide handen onnavolgbaar op hun akoestische gitaren. Het resultaat laat zich raden.

Sinds de zomer van 2011 zal iedereen Rodrigo y Gabriela zeker kennen aangezien ze met Hans Zimmer de soundtrack voor het laatste deel van Pirates Of The Caribbean hebben gemaakt. Meteen daarna vloog het duo naar Cuba om daar, met een 13 koppig Cubaans orkest, C.U.B.A, hun album "Area 52" op te nemen. Het resultaat is een verrassend, virtuoos fusionachtig album waarop een grote rol is weggelegd voor deze getalenteerde Cubanen. Daarnaast werkten ook drummer John Tempesta (The Cult, Testament), bassist Carles Benavent (Miles Davis, Chick Corea) en het Palestijnse ensemble Le Trio Joubran mee aan het album. Alex Wilson, een Zwitserse pianist kreeg de eer om de arrangementen te verzorgen. Niemand minder dan Peter Asher (60's hit maker, Apple Records A&R en producer van onder andere Taylor, Bonnie Raitt) nam de productie op zich en de winnaar van maar liefst 11 Grammy awards Rafa Sardina was verantwoordelijk voor de mixing. Dit om maar een paar albums te vermelden want deze Grammy Award-winnende gitaarvirtuozen hebben in de loop der jaren zo'n acht bejubelde en caleidoscopische albums uitgebracht, waaronder ook "9 Dead Alive" (een release uit 2014 waarin hun meer rock-achtige gevoeligheden naar voren kwamen) en het Grammy-winnende "Mettavolution", het Best Contemporary Instrumental Album uit 2019. En nu vier jaar later op 21 april verschijnt hun negende album "In Between Thoughts... A New World", waarop Rodrigo y Gabriela samenwerken met een compleet symfonieorkest.

Eerder konden we via YouTube al kennis maken met de eerste single, "Descending To Nowhere", waarvan de officiële videoclip, geregisseerd is door de veelgeprezen Mexicaanse filmmaker/omroeper Olallo Rubio. Deze video is volgens hem gebaseerd op een specifiek hoofdstuk/segment van een verhaallijn geschreven door Rodrigo y Gabriela waar een personage een spirituele reis heeft naar non-dualisme. Deze video is dus slechts een klein onderdeel van een groter verhaal. Ze hebben zich deze wereld altijd voorgesteld in animatie, en dachten dat het conceptueel interessant zou zijn om te beginnen in deze donkere, sombere, live action wereld en dan het geanimeerde universum in kleur te betreden. Rubio riep daarom de hulp in van de kunstenaars Andy Butler (Brits) en Pogo (Mexicaans), met wie hij eerder samen werkte aan een documentaire over Alejandro Jodorowsky (de Chileense multidisciplinaire kunstenaar), en dat hij er zeker van was dat deze heren het spirituele / surrealistische concept dat hij wou ontwikkelen zouden begrijpen, en daarin zijn ze met veel verve geslaagd. Want ook de acht andere nummers uit dit nieuwe album zijn gewoon crème de la crème. Deze nieuwe arrangementen zijn zeker geslaagd te noemen en houden daarom je aandacht van begin tot einde vast. Hun samenspel is werkelijk verslavend. Geïnspireerd door de filosofie van 'Advaita Vedanta' (non-dualisme) begint het duo dan ook aan hun meest ambitieuze wereldtournee tot nu toe. Tijdens de tour die ze "In Between Thoughts...A New World" doopten, wordt het virtuoze gitaargeweld van Rodrigo en Gabriela bijgestaan door een volledig orkest. Er staan ook concerten op Belgische bodem gepland, op 30 oktober in het Brusselse Koninklijk Circus en de dag nadien op 31oktober in De Roma, Antwerpen, en zijn zeker niet te missen. Om de hedendaagse sfeer van een live optreden van Rodrigo Y Gabriela, bijgestaan door een bijna uitzinnig publiek op te snuiven moet je niet meer doen dan je ogen te sluiten en de "In Between Thoughts...A New World" cd door de luidsprekers laten galmen. Je wordt onweerstaanbaar meegezogen door de opzwepende ritmes die het virtuoze duo uit hun klassieke gitaren toveren. Muziek is voor hen een feest en dit gevoel houden wij ook over na het beluisteren van dit nieuwe album.